De noodzaak van  agility op teamniveau  

Het afgelopen jaar hebben Femke Hille en ik hard gewerkt aan het schrijven van het boek “Enterprise Agility – Een effectieve transformatie op basis van principes en practices”, die op 14 september wordt gelanceerd op het event “Towards an Agile Government”. In deze serie van artikelen nemen wij jullie mee in de essentie van elk van de hoofdstuk en behandelen we een aantal aspecten die niet meer paste in de structuur en omvang van het boek.

In de vorige serie van artikelen hebben we deel A, de principes van enterprise agility, afgerond. Deel B van het boek Enterprise Agility gaat in op de noodzaak van agility op team niveau, het creëren van een product roadmap, het managen van een product plan, het ontwikkelen volgens Scrum of Kanban, het beschikbaar stellen volgens DevOps en het valideren van de geleverde waarde. Kortom, de gehele cyclus die één team doorloopt op snel en wendbaar een product te ontwikkelen. Hoofdstuk acht gaat specifiek in op de noodzaak van agility op team niveau, als basis voor het creëren van enterprise agility. 

Wanneer binnen een organisatie een enkel team niet in staat is om snel en wendbaar producten te ontwikkelen, wordt het nagenoeg onmogelijk om die snelheid en wendbaarheid wel te behalen wanneer producten met meerdere teams, meerdere afhankelijkheden, complexere processen, stringentere kaders, etc. moeten worden ontwikkelt. De uitdagingen worden namelijk niet eenvoudiger, wanneer de complexiteit van voortbrengingsketens toe neemt. Wanneer we goed zicht hebben wat het  voor een enkel team betekent om die snelheid en wendbaarheid te ontwikkelen, dan kunnen we in latere delen onderzoeken hoe we die snelheid en wendbaarheid kunnen behouden wanneer we opschalen naar meerdere teams en / of afdelingen.

De essentie van hoofdstuk 8

Enterprise agility komt voort uit effectieve en efficiënte teams die overweg kunnen met de wetmatigheden van het werken in het complex domein. Het creëren van deze snelle, wendbare teams is essentieel om te kunnen schalen tot het niveau van enterprise agility. De voordelen van de wijze waarop deze teams werken worden uitvergroot wanneer we schalen naar het organisatieniveau. De nadelen hiervan worden ook uitvergroot wanneer we schalen naar het organisatieniveau en de essentie niet goed is geborgd, met alle gevolgen van dien. Snelle wendbare teams die direct samenwerken met de business hebben alle elementen in zich om sneller te leren, volledig eigenaarschap te nemen en zowel individueel als in samenhang met elkaar zelforganisatie toe te passen.  

De belangrijke vragen om jezelf te stellen 

 • Wordt (enterprise) agility benaderd als iets wat geïmplementeerd moet worden in de organisatie of als het continu reduceren van barrieres voor de teams die direct de waarde aan de klanten en gebruikers leveren?
 • Hebben we continu aandacht voor sneller willen, mogen en kunnen leren? Dit zorgt ervoor dat eventuele ballast op gestructureerde wijze verwijderd wordt.  
 • Staan de teams direct in verbinding met de stakeholders en gebruikers? Dit zorgt voor een sterke voedingsbodem voor het bereiken van een hoge mate van eigenaarschap. 
 • Worden teams niet tot nauwelijks afgeleid van hun doel?  
 • Is het voor de teams duidelijk waar ze voor een langere periode aan gaan werken? 

Herkenbare patronen 

 • De onderliggende principes van enterprise agility zijn bekend bij iedereen en worden structureel gebruikt bij het oplossen van problemen tijdens het verhogen van de enterprise agility. 
 • Alles en iedereen in de organisatie staat in dienst van de teams die de maximale waarde leveren om te kunnen voorzien in de behoeften van de gebruikers.
 • De teams zijn optimaal ingericht om te werken in het complex domein voordat de eerste stappen richting enterprise agility worden gezet.

Herkenbare anti-patronen 

 • We hebben multidisciplinaire teams, maar deze teams hebben veel afhankelijkheden met andere teams doordat er nog disciplines missen in de teams. 
 • Er is een kluwen van ernstige problemen, grote tot onacceptabele risico’s, sterk vertragende afhankelijkheden en andere nadelige gevolgen ontstaat doordat er pogingen zijn gedaan om de enterprise agility te verhogen, zonder eerst naar de optimale inrichting van de afzonderlijke teams te kijken.
 • Er wordt vaak teruggegrepen op persoonlijke verantwoordelijkheden, toename van formele hand-over momenten, control gates, command & control en stringentere kaders om de hierboven beschreven nadelige gevolgen te beheersen. Exact de maatregelen die de enterprise agility verder doen afnemen.
 • De focus ligt vooral op productiviteit en efficiency van teams en niet op waardecreatie en de effectiviteit van teams. 

Tips ’n tricks  

 • Zorg voor aandacht voor vakmanschap en het continu blijven ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Dit is niet langer vrijblijvend en voordelig maar absoluut noodzakelijk op zowel het niveau van de individu als het team. 
 • Multidisciplinair wil niet zeggen dat alle teamleden alles moeten kunnen. Zorg ervoor dat elke competentie die een team nodig heeft om waarde te leveren, in voldoende mate aanwezig is in een team. In ieder geval bij twee teamleden, waardoor de voortgang niet stopt als er iemand ziek is of vakantie heeft. 
 • Scrum en Kanban zijn twee werkwijzen die zichzelf lang en breed in praktische zin hebben bewezen in het complex domein, en vormen een uitstekende basis voor het creëren van team agility. 

Nieuwsgierig en wil je meer weten?

In het boek “Enterprise Agility – Een effectieve transformatie op basis van principes en practices” nemen wij je mee hoe jouw organisatie enterprise agility op een effectieve wijze kan ontwikkelen. In logische stappen van schaalvergroting word je vanuit de onderliggende principes meegenomen, via snelle wendbare teams en onderlinge samenwerkingsverbanden naar het ontwikkelen van enterprise agility binnen de gehele organisatie. Tijdens iedere stap wordt inzicht gegeven op welke wijze de bijbehorende uitdagingen op een effectieve wijze opgelost worden, zonder als organisatie op snelheid en wendbaarheid in te boeten.

Op de achtergrond wordt druk gewerkt aan de afronding van het boek. In samenwerking met de uitgeverij Van Haren Publishing en het Agile Consortium wordt het boek gelanceerd tijdens het event “Towards an Agile Government” op 14 september eind van de middag tot en met begin van de avond. Inschrijvingen zijn nu geopend. 

Wil je op de hoogte gehouden worden van de beschikbaarheid en lancering van dit boek, meld je dan aan op onze interesselijst. Wij verloten eveneens een vijftal boeken onder alle aanmeldingen.

Vorige artikel | Alle artikelen

Gepubliceerd door Marco de Jong

Principal Consultant | Organization Design | Agile Development | Lean Thinking | Company Commander

2 gedachten over “De noodzaak van  agility op teamniveau  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: